Зміст:
  1. Знищено або сильно пошкоджено понад 100 станцій
  2. Інженери чекають на розмінування 
  3. Зусиль телеком-операторів замало

Понад 300 населених пунктів Харківщини місяцями жили без зв'язку з рідними та в ізоляції від новин. Російські окупанти виводили з ладу обладнання українських мобільних операторів, забирали у людей ноутбуки та мобільні телефони. 

Після того як ЗСУ звільнила ці території, частина людей нарешті почула голоси своїх рідних. Проте через значні пошкодження та проблеми з доступом до обладнання, більшість робіт для телеком-операторів ще попереду. 

Liga.Tech запитала у lifecell, Vodafone та Київстар, скільки часу знадобиться, щоб повністю відновити зв'язок на цих територіях, яких збитків вони зазнали та де вже розпочали роботу їхні мережі.

Знищено або сильно пошкоджено понад 100 станцій

Як розповіли нам у lifecell, після деокупації Харківської області оператор оперативно відновлює пошкоджену внаслідок бойових дій та обстрілів інфраструктуру. Наразі Балаклія та Шевченкове вже мають зв'язок оператора. Вже за чотири дні після звільнення кожного з цих міст lifecell повідомив, що завдяки роботі їхніх інженерів люди нарешті можуть зв'язатися з рідними та сказати: "Все гаразд".

Зокрема у селищі Шевченкове технічні спеціалісти lifecell відновили мобільний зв’язок за допомогою підключення обладнання до системи супутникового інтернету Starlink. 

"Використання такої системи дозволяє швидко відновити мережу в регіонах, де транспортна мережа фізично пошкоджена і її ремонт потребує часу", – пояснили Liga.Tech у компанії. Дія Starlink не залежить від звичайної інтернет-інфраструктури, адже супутникова система стійка до пошкоджень і здатна забезпечити безперебійне з'єднання.

У компанії додають, що у деяких містах і селах звільненої території Харківської області пошкодження дуже значні, а обладнання розграбоване окупантами, тому відновлення не буде швидким. 

До того ж в багатьох населених пунктах проблеми з електропостачанням, тому наразі живлення обладнання мобільних операторів потребує використання генераторів. "Наші інженери обстежують обладнання, аналізують пошкодження і роблять все, щоб відновити зв'язок на Харківщині якомога швидше", – кажуть у lifecell.

Загалом на Харківщині російськими окупантами знищено або сильно пошкоджено понад 100 базових станцій lifecell. Збитки від руйнувань можна буде остаточно підрахувати після повної деокупації та розмінування територій.

Розграбовані вежі та допомога від Starlink: як оператори відновлюють звʼязок на Харківщині
Фото: Unsplash

Інженери чекають на розмінування 

Максим Топольник, начальник технічного департаменту кластера Схід Vodafone Україна, розповів, що їхні об'єкти у звільненому регіоні суттєво ушкоджені. Це знищене або вкрадене обладнання, пошкоджена або повністю знищена інфраструктура. 

Точні цифри збитків вони матимуть тільки після повного обстеження базових станцій, а це можливо тільки після організації безпечного доступу до їхніх об’єктів – розмінування деокупованих та визволення тимчасово окупованих територій.

"На сьогодні ми вже відновлюємо зв'язок на деокупованих територіях. Про строки та цифри зараз зарано говорити, це залежить від стану обладнання", – каже Топольник. 

На сьогодні зв’язок Vodafone вдалось запустити у звільнених населених пунктах Харківщини: Балаклія, Куп’янськ, Шевченкове, Вовчанськ, Волохів Яр, Великий Бурлук, Ізюм. Наразі команда працює над збільшенням ємності мережі та додаткових базових станцій. "Так, в Ізюмі спочатку запустили те, що швидко вдалось відремонтувати, а декілька днів потому запустили наступні базові станції в місті", – пояснює Максим. 

Зусиль телеком-операторів замало

Київстар відновив мобільний звʼязок у чотирьох звільнених населених пунктах Харківщини. Це місто Балаклія і селища Боровське, Вишневе, Шевченкове. Як пояснюють у компанії, роботи з відбудови базових станцій мережі та запуску мобільного зв'язку на щойно звільнених територіях проводяться лише з дозволу обласної військової адміністрації. Доступ на об'єкти здійснюється у супроводі ЗСУ. 

Швидкість відновлення залежить від масштабу руйнувань, швидкості отримання доступів до об'єкта. 

"Мобільний зв'язок залежить від загальної інфраструктури: постачання електроенергії, цілісність кабельних ліній тощо. Тобто, для того, щоб зв'язок почав працювати, потрібні не лише зусилля мобільних операторів, а робота багатьох служб", – кажуть представники оператора. 

Якщо дозволи вже отримано, зазвичай, все відбувається дуже швидко. Наприклад, Чернігівська область і обласний центр були повністю звільнені від окупантів на початку квітня. І за кілька тижнів 98% базових станцій області вже працювали, хоча майже половина з них під час окупації дуже постраждали. 

Поки компанії важко оцінити масштаби збитків, оскільки їхні інженери встигли відвідати лише 10% базових станцій в деокупованих містах та селах Харківщини. "Але, не зважаючи на складнощі, наші співробітники готові робити все, щоб мешканці звільнених населених пунктів якомога швидше могли спілкуватись з близькими та рідними", – кажуть у компанії.  

Підписуйтесь на LIGA.Tech в Telegram: головні новини світу технологій

Liga.Tech також звернулася за коментарями в Укртелеком. У компанії відповіли, що зараз іде підготовка до процесу відновлення інфраструктури в Харківській області (координація із підрозділами ДСНС та ЗСУ), щоб їхні працівники могли безпечно працювати. Вони готові дати коментарі пізніше, коли безпосередній процес підготовки буде завершено.